Bajgle
- Czas 45 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
woda | 125 ml |
mleko | 125 ml |
drożdże świeże | 15 g |
mąka pełnoziarnista pszenna | 450g |
sól | 2 łyżeczki |
stopione masło | 30 g |
jajko | 1 |
oliwa do natłuszczenia miski | |
białko do smarowania |
Z 4 łyżek podgrzanej wody z mlekiem przygotować zaczyn. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, zrobić wgłębienie, wlać zaczyn, resztę wody i mleka, żółtko oraz masło. Dodać pianę ubitą z białka i wyrobić ciasto (ok. 10 minut). Umieścić ciasto w natłuszczonej misce, przykryć i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrobić ponownie i podzielić na 20 części. Na podsypanej mąką stolnicy utoczyć z każdego kawałka ciasta wałek o długości ok 15 cm. Końce wałeczków zwilżyć woda i skleić, tworząc pierścienie. Przykryć wilgotna ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut. Zagotować wodę w dużym rondlu. Zmniejszyć płomień. Wkładać porcjami bajgle i obgotowywać je ok 15 sekund aż spęcznieją. Wyjmować bajgle w rondla łyżą cedzakową, osączać z nadmiaru wody i układać na natłuszczonej blasze. Posmarować każdy białkiem i posypać ziarnami. Piec 25-30 minut w temperaturze 220 C.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.