Babka ziemniaczana po podlasku
- Czas
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mączyste ziemniaki | 2 kg |
mąka | 1 łyżka |
cebule | 2 |
boczek | 15 dag |
masło | 10 dag |
jajka | 2 |
bułka tarta | 3 łyżki |
sól i pieprz |
Jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni podlaskiej.
Ziemniaki obierać i zetrzeć razem z jedną cebulą na tarce o małych otworach. Przełożyć na sito wyłożone gazą, ustawione na misce, aby odsączyć sok. Boczek pokroić w kosteczkę. Zrumienić na patelni z cebulą. Odsączone ziemniaki przełożyć do miski i zalać gorącym boczkiem. Zlać sok z ziemniaków i dodać do masy skrobię, która osadziła się na dnie i mąkę. Dodać jajka i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Blaszkę lub naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wlać masę, posypać bułką tartą. Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C, zmniejszyć temperaturę do 180C i piec około półtorej godziny. Sprawdzić patyczkiem czy gotowe.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.