- Czas przygotowania
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mączyste ziemniaki | 2 kg |
mąka | 1 łyżka |
cebule | 2 |
boczek | 15 dag |
masło | 10 dag |
jajka | 2 |
bułka tarta | 3 łyżki |
sól i pieprz | |
Ziemniaki obierać i zetrzeć razem z jedną cebulą na tarce o małych otworach. Przełożyć na sito wyłożone gazą, ustawione na misce, aby odsączyć sok. Boczek pokroić w kosteczkę. Zrumienić na patelni z cebulą. Odsączone ziemniaki przełożyć do miski i zalać gorącym boczkiem. Zlać sok z ziemniaków i dodać do masy skrobię, która osadziła się na dnie i mąkę. Dodać jajka i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Blaszkę lub naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wlać masę, posypać bułką tartą. Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C, zmniejszyć temperaturę do 180C i piec około półtorej godziny. Sprawdzić patyczkiem czy gotowe.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...