Babka wielkanocna pomarańczowa

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
pomarańcze 2 duże, soczyste
cukier 2 szklanki
jajka 6
mąka pszenna biała 3 szklanki
proszek do pieczenia 4 płaskie łyżeczki
sól szczypta
oliwa lub masło 150 ml
wiórki kokosowe 2 łyżki
kandyzowana skórka pomarńczowa 100 g
Nowoczesna, szybka wersja babki wielkanocnej. Pyszna.

Sparzyć i osuszyć pomarańcze. Zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Zmiksować  jajka z cukrem. Kiedy będą dobrze ubite dodać sok, miąższ, skórkę, sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować aż do uzyskania gładniej masy. Odłożyć  łyżkę oleju, resztę dodać do masy. Wymieszać. Posiekać skórkę. Foremkę na babkę posmarować masłem lub olejem, wysypać wiórkami kokosowymi. Wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym d 180 C około 1,5 godziny. Sprawdzić patyczkiem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.