Babka wielkanocna pomarańczowa
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
pomarańcze | 2 duże, soczyste |
cukier | 2 szklanki |
jajka | 6 |
mąka pszenna biała | 3 szklanki |
proszek do pieczenia | 4 płaskie łyżeczki |
sól | szczypta |
oliwa lub masło | 150 ml |
wiórki kokosowe | 2 łyżki |
kandyzowana skórka pomarńczowa | 100 g |
Nowoczesna, szybka wersja babki wielkanocnej. Pyszna.
Sparzyć i osuszyć pomarańcze. Zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Zmiksować jajka z cukrem. Kiedy będą dobrze ubite dodać sok, miąższ, skórkę, sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować aż do uzyskania gładniej masy. Odłożyć łyżkę oleju, resztę dodać do masy. Wymieszać. Posiekać skórkę. Foremkę na babkę posmarować masłem lub olejem, wysypać wiórkami kokosowymi. Wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym d 180 C około 1,5 godziny. Sprawdzić patyczkiem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.