- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
pomarańcze | 2 duże, soczyste |
cukier | 2 szklanki |
jajka | 6 |
mąka pszenna biała | 3 szklanki |
proszek do pieczenia | 4 płaskie łyżeczki |
sól | szczypta |
oliwa lub masło | 150 ml |
wiórki kokosowe | 2 łyżki |
kandyzowana skórka pomarńczowa | 100 g |
Sparzyć i osuszyć pomarańcze. Zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Zmiksować jajka z cukrem. Kiedy będą dobrze ubite dodać sok, miąższ, skórkę, sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować aż do uzyskania gładniej masy. Odłożyć łyżkę oleju, resztę dodać do masy. Wymieszać. Posiekać skórkę. Foremkę na babkę posmarować masłem lub olejem, wysypać wiórkami kokosowymi. Wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym d 180 C około 1,5 godziny. Sprawdzić patyczkiem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...