Babeczki ze smażonymi opieńkami
- Czas 15 min.
- Czas oczekiwania 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
kasza kukurydziana błyskawiczna | 200 g |
woda | 1 litr |
masło | 2 łyżki |
olej | 2 łyżki |
opieńki | 200 g |
boczek | 100 g |
natka pietruszki | 1 pęczek |
sól i pieprz |
Bardzo efektowne, błyskawiczne danie z opieńkami lub innym świeżymi grzybami.
Grzyby oczyścić. Boczek pokroić w kosteczkę. Natkę opłukać, osuszyć, posiekać. Boczek podsmażyć na patelni, dodać grzyby, usmażyć. Ugotować kaszę według przepisu na opakowaniu. Foremki na babeczki lub małe miseczki posmarować wewnątrz olejem. Odłożyć część grzybów i natki do dekoracji. Resztę wymieszać z kaszą. Doprawić masłem, solą i pieprzem. Włożyć kaszę do miseczek, lekko ugnieść. Odwrócić babeczki i wyłożyć na talerze. Podawać udekorowane odłożonymi grzybami i natką.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.