Babeczki z kaszy manny w jeziorze mango z sosem z żurawiny
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Mleko tłuste | 1 l |
kasza manna | 6-7 łyżek |
masło | 50 g plus łyżka do w |
cukier | 5-6 łyżek |
wanilia | laska |
sól | szczypta |
mango bardzo dojrzałe | 1 |
żurawina (może być mrożona) | 100 g |
cukier do smażenia żurawiny | 4 łyżki |
Laskę wanilii rozciąć wzdłuż na pól, wyskrobać ziarenka. Zagotować ¾ litra mleka ze szczyptą soli, masłem, ziarenkami i laską wanilii. Wymieszać kaszę manną z 1/3 litra zimnego mleka. Wysmarować masłem 12 foremek do mufinek. Kiedy mleko zacznie się gotować, dodać kaszę manną z zimnym mlekiem i energicznie mieszać trzepaczką rózgową, aż kasza zgęstnieje. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Wyjąć laskę wanilii. Przelać kaszę do foremek. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia. Wstawić do lodówki na 2 godziny. W tym czasie zagotować cukier z dwoma łyżkami wody, wsypać żurawiny, gotować mieszając 5-7 minut. Mango obrać, odkroić miąższ od pestki i zmiksować. Wyłożyć babeczki na talerz, oblać musem z mango i polać żurawinami. Podawać na deser.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.