Babeczki z budyniem

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
mąka krupczatka 2 szklanki
cukier drobny do wypieków 1/3 szklanki
zimne masło 200 g
żółtka 2
skórka otarta z jednej cytryny
masło do wysmarowania foremek 20 g
budyń:
budyń waniliowy 1 opakowanie
mleko 350 ml
cukier 2,5 łyżki
dodatki:
owoce sezonowe (umyte i pokrojone) 200 g

Posiekać nożem składniki ciasta, szybko zagnieść, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 minut.

Foremki do babeczek wysmarować dokładnie roztopionym masłem. Wylepić ciastem. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Przestudzić. Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, tylko z mniejszej ilości mleka (350 ml zamiast 500 ml). Ciepłym budyniem napełniać babeczki, wystudzić. Ozdobić owocami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.