Wymieszać rodzynki z rumem. Czekoladę pokruszyć, rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlać czekoladę, dodać rodzynki z rymem i wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao wymieszać i dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Przełożyć ciasto do papilotek napełniając je do połowy. Piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C. Ostudzić na kratce.
Babeczki mocno czekoladowe
- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
gorzka czekolada | 150 g |
śmietanka 12% | 3 łyżki |
masło | 150 g |
cukier do wypieków | 150 g |
jajka | 3 |
mąka tortowa | 200 g |
proszek do pieczenia | 2 łyżeczki |
kakao | 1 łyżka |
rodzynki koryntki | 1 łyżka |
rum | 1 łyżka |
sól | do smaku |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.