Babeczki mocno czekoladowe

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
gorzka czekolada 150 g
śmietanka 12% 3 łyżki
masło 150 g
cukier do wypieków 150 g
jajka 3
mąka tortowa 200 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 1 łyżka
rodzynki koryntki 1 łyżka
rum 1 łyżka
sól do smaku

Wymieszać rodzynki z rumem. Czekoladę pokruszyć, rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlać czekoladę, dodać rodzynki z rymem i wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao wymieszać i dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Przełożyć ciasto do papilotek napełniając je do połowy. Piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C. Ostudzić na kratce.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.