Wymieszać rodzynki z rumem. Czekoladę pokruszyć, rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlać czekoladę, dodać rodzynki z rymem i wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao wymieszać i dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Przełożyć ciasto do papilotek napełniając je do połowy. Piec około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C. Ostudzić na kratce.
- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
gorzka czekolada | 150 g |
śmietanka 12% | 3 łyżki |
masło | 150 g |
cukier do wypieków | 150 g |
jajka | 3 |
mąka tortowa | 200 g |
proszek do pieczenia | 2 łyżeczki |
kakao | 1 łyżka |
rodzynki koryntki | 1 łyżka |
rum | 1 łyżka |
sól | do smaku |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...