- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
Na babeczki: | |
mąka pszenna | 3 szklanki |
proszek do pieczenia | 3 łyżeczki |
soda | 0,5 łyżeczki |
cynamon | 2 łyżeczki |
gałka muszkatołowa mielona | 0,25 łyżeczki |
goździki | 12 |
ziele angielskie | 8 kuleczek |
imbir starty świeży | 4 łyżki |
imbir mielony suszony | 1 łyżeczka |
sól | 1 łyżeczka |
masło | 250 g |
mleko | 100 ml |
cukier brązowy | 200 g |
miód płynny | 200 ml |
jajka | 6 |
Na biały lukier cytrynowy: | |
białko jaja | 1 |
cukier puder | 1 szklanka |
sok z cytryny | 1 łyżeczka |
Na ciemną polewę: | |
czekolada deserowa | 30 g |
Mleko tłuste | 1 łyżka |
Potrzebne będą:
- dwa czerwone pisaki z lukrem do dekorowania
- posypki
- papilotki do babeczek i foremka do mufinek
Utrzeć w moździerzu albo zmielić na proszek ziele angielskie i goździki. Podgrzewać masło z mlekiem aż masło się roztopi. Do jednej miski przesiać mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę, dodać sproszkowane i zmielone przyprawy. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i miodem. Dodać starty świeży imbir, masło z mlekiem i wymieszać.
Wyłożyć formę do mufinek papilotkami.
Wymieszać szybko płynne składniki ciasta z suchymi. Łyżką nakładać ciasto do papilotek napełniając je do ¾ wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 15 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciastka są upieczone. Gotowe przełożyć do ostudzenia na kratkę.
Przygotować lukier:
Ubić mikserem białko z cukrem pudrem. Gdy masa będzie gęsta i biała dodać sok z cytryny i ewentualnie dosypać jeszcze trochę cukru, gdyby zrobiła się za rzadka. Jeżeli w trakcie lukrowania masa zastygnie rozrzedzić ją odrobiną soku z cytryny. Smarować lukrem babeczki. Jedną lub dwie (w zależności od tego ile babeczek przygotowujemy) pozostawić niepolukrowane i polać je czekoladą rozpuszczoną z mlekiem. Brzegi obsypać kolorową posypką.
Kiedy lukier i czekolada zastygną na każdej babeczce napisać numer kolejnego dnia adwentu. Czekoladowe babeczki mają nr 24. To babeczki wigilijne!
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...