Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki przygotować zaczyn. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel mogel. Wanilię przekroić, wyskrobać miąższ, laskę włożyć do pojemnika z cukrem pudrem. Mąkę przesiać, wymieszać z koglem moglem i zaczynem. Wyrabiać ciasto. Jeżeli będzie za twarde dodać łyżkę ciepłego mleka. Do wyrobionego ciasta wlać stopione masło dodać miąższ z wanilii. Wyrabiać jeszcze przez kilka minut. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Formę budyniową wysmarować masłem i wysypać zmielonymi migdałami. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy budyniowej, napełniając ją do jednej trzeciej. Odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie zamknąć formę i wstawić do naczynia z wodą. Gotować 50 minut. Forma powinna być zanurzona w wodzie do 2/3 wysokości. Przestudzoną babę wyjąć z formy. Ostudzoną ozdobić migdałami i oprószyć cukrem pudrem.
- Czas 2 godz. 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 1,5 szklanki |
drożdze | 40 g |
mleko | 4 łyżki |
cukier | 70 g |
żółtka | 4 |
masło | do formy |
wanilia | 1 laska |
zmielone migdały | do formy |
migdały, cukier puder | do dekoracji |
potrzebna będzie zamykana forma budyniowa | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...