Cukier ubić z jajkiem,dodać ciepłe mleko i roztopione masło.Wlać drożdze i wsypać mąkę.Ciasto wyrobić na pulchną masę.Uformować bułeczki i posmarować rozbitym bialkiem,można posypać makiem,
Piec ok.20 min 180 C
mąka | 1 kg |
mleko | 15 litra |
masło 82 tłuszczu | 05 kostki |
cukier | 3 łyżki |
żółtka | 3 sztuki |
całe jajko | 1 sztuka |
drożdze | 10 dkg |
sół | 05 łyżeczki |
Cukier ubić z jajkiem,dodać ciepłe mleko i roztopione masło.Wlać drożdze i wsypać mąkę.Ciasto wyrobić na pulchną masę.Uformować bułeczki i posmarować rozbitym bialkiem,można posypać makiem,
Piec ok.20 min 180 C
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.