Awanturka – pasta z ryby i twarogu
- Czas 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
wędzone sardynki | 250 gram |
tłusty twaróg | 200 gram |
mała, posiekana cebula | |
świeżo zmielony czarny pieprz | |
przecier pomidorowy | 1 łyżka |
ostra papryka w proszku | |
słodka papryka w proszku | |
kwaśna śmietana | 2 łyżki |
Szczypiorek lub ogórki kiszone |
Awanturka, czyli tradycyjna pasta z wędzonej ryby i twarogu. W zależności od regionu Polski receptury na to smarowidło do pieczywa są różne. W naszej wersji znajdziecie przecier pomidorowy i paprykę w proszku. W zależności od upodobań do tego dania można wykorzystać różne ryby - wędzone lub z puszki.
Cebulę posolić i odstawić. Sardynki oczyścić i drobno posiekać. Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę i przyprawy. Wymieszać ryby z twarogiem, dodać cebulę. Nałożyć pastę na pajdy chleba, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przyozdobić ogórkami lub szczypiorkiem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.