Awanturka – pasta z ryby i twarogu

  • Czas 10 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
wędzone sardynki 250 gram
tłusty twaróg 200 gram
mała, posiekana cebula
świeżo zmielony czarny pieprz
przecier pomidorowy 1 łyżka
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
kwaśna śmietana 2 łyżki
Szczypiorek lub ogórki kiszone
Awanturka, czyli tradycyjna pasta z wędzonej ryby i twarogu. W zależności od regionu Polski receptury na to smarowidło do pieczywa są różne. W naszej wersji znajdziecie przecier pomidorowy i paprykę w proszku. W zależności od upodobań do tego dania można wykorzystać różne ryby - wędzone lub z puszki.

Cebulę posolić i odstawić. Sardynki oczyścić i drobno posiekać. Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę i przyprawy. Wymieszać ryby z twarogiem, dodać cebulę. Nałożyć pastę na pajdy chleba, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przyozdobić ogórkami lub szczypiorkiem. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.