Aromatyczne kotleciki jagnięce
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
kotleciki jagnięce ze świniarki | 6 |
czosnek | 2 ząbki |
tymianek | 1 garść |
rozmaryn | 1 garść |
miód akacjowy | 3-4 łyżki |
papryczki chili | 1 |
olej rydzowy | 5-6 łyżek |
Przepyszne kotleciki w wielkopolskim stylu.
Wszystkie składniki marynaty, łącznie z posiekaną papryczką, przekładamy do malaksera i miksujemy na gładką masę (chyba że mamy moździerz – wtedy lepiej utrzeć). Kotleciki płuczemy i osuszamy papierem kuchennym, a następnie nacieramy marynatą i odstawiamy na parę godzin albo na noc do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy je z marynaty (warto zdjąć jej nadmiar nożem, bo lubi się przypalać) i smażymy na gorącej patelni grillowej.
Przepis pochodzi z książki Magdy Gessler - "Smaczna Polska"
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.