Arbuz alkoholowy

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 8 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
dojrzały arbuz 1 sztuka ok. 6 kg
slodki wermut ok. 1 litr
sok z cytryny ćwierć szklanki
cytryna i lód do podania
To oryginalny i smaczny pomysł na podanie arbuza w postaci alkoholowego drinka.

Arbuz dokładnie umyć. Za pomocą dużej strzykawki i grubej igły powoli wpompować alkohol do wnętrza nakłuwając kilkanaście dziurek w różnych miejscach. (Jeśli arbuz nie jest dojrzały będzie „stawiał opór”). Włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia przekroić arbuz na pół. Za pomocą okrągłej łyżeczki wydrążyć miąższ w kształcie kulek. Resztki miąższu zmiksować z sokiem cytrynowym. Napełnić połówki arbuza kulkami miąższu, zmiksowanym sokiem, kostkami lodu, cząstkami cytryny. Podawać z chochelką i małymi miseczkami do nakładania.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.