Arbuz alkoholowy
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
dojrzały arbuz | 1 sztuka ok. 6 kg |
slodki wermut | ok. 1 litr |
sok z cytryny | ćwierć szklanki |
cytryna i lód | do podania |
To oryginalny i smaczny pomysł na podanie arbuza w postaci alkoholowego drinka.
Arbuz dokładnie umyć. Za pomocą dużej strzykawki i grubej igły powoli wpompować alkohol do wnętrza nakłuwając kilkanaście dziurek w różnych miejscach. (Jeśli arbuz nie jest dojrzały będzie „stawiał opór”). Włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia przekroić arbuz na pół. Za pomocą okrągłej łyżeczki wydrążyć miąższ w kształcie kulek. Resztki miąższu zmiksować z sokiem cytrynowym. Napełnić połówki arbuza kulkami miąższu, zmiksowanym sokiem, kostkami lodu, cząstkami cytryny. Podawać z chochelką i małymi miseczkami do nakładania.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.