- Czas przygotowania 20 min.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
dojrzały arbuz | 1 sztuka ok. 6 kg |
slodki wermut | ok. 1 litr |
sok z cytryny | ćwierć szklanki |
cytryna i lód | do podania |
Arbuz dokładnie umyć. Za pomocą dużej strzykawki i grubej igły powoli wpompować alkohol do wnętrza nakłuwając kilkanaście dziurek w różnych miejscach. (Jeśli arbuz nie jest dojrzały będzie „stawiał opór”). Włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia przekroić arbuz na pół. Za pomocą okrągłej łyżeczki wydrążyć miąższ w kształcie kulek. Resztki miąższu zmiksować z sokiem cytrynowym. Napełnić połówki arbuza kulkami miąższu, zmiksowanym sokiem, kostkami lodu, cząstkami cytryny. Podawać z chochelką i małymi miseczkami do nakładania.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...