Arabskie ciasto z serem (Mutabbaq)

  • Czas 10 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
masło 120 gram
ser ricotta 500 gram
miękki ser owczy 150 gram
twaróg kozi 150 gram
posiekane orzeszki pistacjowe
woda 3/4 szklanki
cukier pół szklanki
miód 3/4 szklanki
sok z pomarańczy 3 łyżki
skórka starta z pół pomarańczy
skórka starta z 1 cytryny
opakowanie ciasta filo
Murtabak, czy mutabbaq to nazwa arabskiego nadziewanego ciasta, sprzedawanego na ulicznych stoiskach. Mutabbaq w języku arabskim oznacza "złożone". W zależności od kraju składniki nadzienia mogą się znacząco różnić. Najczęściej to danie występuje w wersji wytrawnej z mięsem mielonym. My proponujemy wersję słodką. Połączenie słonego sera z miodowym syropem daje niesamowity efekt. Ciasto jest aromatyczne, ciekawe w smaku i nieco mniej słodkie od tradycyjnych arabskich wypieków, takich jak baklava.

Ciasto

Rozmrozić ciasto filo. Masło rozpuścić w małym rondelku i pozostawić do ostudzenia. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć na blasze pierwszy arkusz ciasta filo i nasączyć go roztopionym masłem (przy użyciu pędzelka). Położyć kolejny płat ciasta filo i również nawilżyć go masłem. Powtórzyć czynność z połową arkuszy znajdującyh się w opakowaniu.

Ricottę, twaróg kozi i ser owczy rozdrobnić widelcem i dobrze wymieszać.

Masę serową wyłożyć na płatach ciasta filo wysmarowanych masłem, pozostawiając 2 cm odstępu od bocznych krawędzi. Pozostałe arkusze ciasta filo przygotować tak jak spód ciasta – smarując pojedyncze płaty roztopionym masłem. Przed pieczeniem pokroić ciasto na kawałki.  Piec 25 minut, aż będzie złociste i chrupiące.

Syrop

Podczas gdy ciasto piecze się, przygotować syrop. Umieścić wodę oraz cukier w rondelku i dobrze wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy syrop zacznie się gotować dodać sok z cytryny skórki starte z cytryny i pomarańczy. Gotować na małym ogniu przez 10-15 min, aż syrop zgęstnieje. Dodać miód i gotować jeszcze 1-2 minuty.

Po wyjęciu ciasta z pieca powoli rozlać na nim równomiernie syrop. Pozostawić do przestudzenia na 10 minut. Przed podaniem posypać pokruszonymi pistacjami. Podawać na ciepło.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.