Arabskie ciasto z serem (Mutabbaq)
- Czas 10 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
masło | 120 gram |
ser ricotta | 500 gram |
miękki ser owczy | 150 gram |
twaróg kozi | 150 gram |
posiekane orzeszki pistacjowe | |
woda | 3/4 szklanki |
cukier | pół szklanki |
miód | 3/4 szklanki |
sok z pomarańczy | 3 łyżki |
skórka starta z pół pomarańczy | |
skórka starta z 1 cytryny | |
opakowanie ciasta filo |
Ciasto
Rozmrozić ciasto filo. Masło rozpuścić w małym rondelku i pozostawić do ostudzenia. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć na blasze pierwszy arkusz ciasta filo i nasączyć go roztopionym masłem (przy użyciu pędzelka). Położyć kolejny płat ciasta filo i również nawilżyć go masłem. Powtórzyć czynność z połową arkuszy znajdującyh się w opakowaniu.
Ricottę, twaróg kozi i ser owczy rozdrobnić widelcem i dobrze wymieszać.
Masę serową wyłożyć na płatach ciasta filo wysmarowanych masłem, pozostawiając 2 cm odstępu od bocznych krawędzi. Pozostałe arkusze ciasta filo przygotować tak jak spód ciasta – smarując pojedyncze płaty roztopionym masłem. Przed pieczeniem pokroić ciasto na kawałki. Piec 25 minut, aż będzie złociste i chrupiące.
Syrop
Podczas gdy ciasto piecze się, przygotować syrop. Umieścić wodę oraz cukier w rondelku i dobrze wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy syrop zacznie się gotować dodać sok z cytryny skórki starte z cytryny i pomarańczy. Gotować na małym ogniu przez 10-15 min, aż syrop zgęstnieje. Dodać miód i gotować jeszcze 1-2 minuty.
Po wyjęciu ciasta z pieca powoli rozlać na nim równomiernie syrop. Pozostawić do przestudzenia na 10 minut. Przed podaniem posypać pokruszonymi pistacjami. Podawać na ciepło.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.