Arabskie ciasteczka (ma'amoul)
- Czas 40 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
drobnej semoliny (mąki z pszenicy durum) | 3 szklanki |
mąka pszenna | 1,5 szklanki |
masło | 200 gram |
cukier | 3 łyżki |
sól | 1/2 łyżeczki |
mleko | 1/3 szklanki |
woda różana | 2 łyżki |
woda z kwiatów pomarańczy | 2 łyżeczki |
drylowane daktyle | 5 szklanek |
masło, schłodzone i pokrojone w kostkę | 10 łyżek |
mielony cynamon | 2 łyżki |
starta gałka muszkatołowa | 1,5 łyżki |
Masło rozpuścić i ostudzić. Kaszę, mąkę, roztopione masło, cukier, sól wymieszać mikserem. Dodać mleko, wody: różaną i z kwiatu pomarańczy i ponownie wymieszać. Ciasto spłaszczyć zawinąć w folię spożywczą i włożyć do piekarnika na 2 godziny.
Daktyle zmiksować z masłem, cynamonem, gałką muszkatołową na gładką masę. Przygotować z masy 25 kulek i schłodzić je w lodówce przez 40 minut.
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 25 kulek. Kulkę rozpłaszczyć na dłoni, umieścić w środku nadzienie daktylowe i zamknąć w ciastku. Gotowe ciasto umieścić w formie i rozpłaszczyć np. na małe muffiny lub jeśli mamy najlepiej wykorzystać do tego celu formę na muffiny lub cupcakes ze wzorem. Piec przez 20-25 minut.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.