- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
duży antrykot o grubości 2,5-3 cm | 1 |
oliwa | 3 łyżki |
czosnek | 4 ząbki |
fasolka szparagowa | 300 g |
Cebula czerwona | 1 duża |
cytryna | 2 |
świeży tymianek | 5 gałązek |
świeżo zmielony pieprz | |
sól morska | |
miód | 3 łyżki |
masło | 2 łyżki |
Wodę zagotować, osolić, ugotować fasolkę al dente. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Cytryny wyszorować i sparzyć. Z jednej zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Drugą przekroić na pół. Na patelnię wylać oliwę, włożyć nieobrane ząbki czosnku, smażyć mieszając. Kiedy oliwa będzie już bardzo gorąca i zacznie lekko dymić, położyć na patelni plaster antrykotu i smażyć mięso przez 2,5 – 3 minuty z jednej strony, przełożyć na drugą stronę, dodać na patelnię tymianek i smażyć mięso kolejne 2,5 -3 minuty. Kiedy antrykot będzie smakowicie podpieczone z obu stron przełożyć go jeszcze cztery razy na patelni, za każdym razem dosmażając po 10 sekund z każdej strony. Przełożyć mięso na deskę, przykryć folią i zostawić na 10 minut. Na patelni położyć przekrojone cytryny, miąższem do dołu, wsypać cebulę, wlać miód, i sok z cytryny, posolić, smażyć mieszając, aż cebula i cytryna się skarmelizują. Doprawić pierzem. Na drugiej patelni rozgrzać masło, dodać skórkę cytrynową i ugotowaną fasolkę, podgrzać fasolkę w cytrynowym maśle. Antrykot posolić grubą solą i pokroić w plastry. Na talerzach położyć połówki cytryny, mięso, fasolkę z masłem i sos miodowo cebulowy. Przed podaniem oprószyć pieprzem. Czosnek usmażony w nieobranych ząbkach można wycisnąć do sosu, ząbki zamieniły się podczas smażenia w pyszną czosnkową, delikatną pastę.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Zapraszamy na nasz fanpage
- 2. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 3. Jak rozwinąć kapelusz kani
- 4. Podział tuszy wołowej
- 5. Sałata z fasolką
- 6. Ciasto na naleśniki
- 7. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 10. Tatar z pomidora
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...