Angielskie wytrawne ciasto z żurawiną

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
smalec 100 gram
masło 100 gram
mąka pszenna 550 gram
woda 200 ml
roztrzepane jajka 2 sztuki
Szczypta soli
pokrojona w kostkę łopatka wieprzowa 300 gram
mielony boczek 100 gram
posiekany boczek wędzony 100 gram
szałwia 2 liście
tymianek 1 gałązka
gałka muszkatołowa 1 szczypta
pieprz cayenne 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz biały i czarny 1 szczypta
zurawina 400 gram
cukier 2 łyżki
Angielskie wytrawne ciasto z wieprzowiną i żurawiną.

Ciasto:

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozpuścić masło i smalec w wodzie i doprowadzić do wrzenia. Jajka roztrzepać widelcem. Do maki i jajek dodać jajka, wodę z tłuszczem i całość zagniatać do momentu aż ciasto będzie błyszczące. Ciasto schłodzić przez godzinę w lodówce. Rozwałkować (pozostawiając 1/3 do przygotowania „pokrywki”) i wyłożyć nim foremkę.  

Mięsny farsz:

Zrobić twardą kulę ze składników na farsz – boczku, mięsa z łopatki i przypraw. Umieścić je w cieście, dociskając do dna. Całość przykryć pozostałym ciastem.  Na górze należy pozostawić trochę wolnej przestrzeni do wyłożenia żurawiny. Ciasto nasmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem Całość piec  w 170°C. przez około godzinę.

Żurawinę wsypać na patelnie z 2 łyżkami cukru i odrobiną wody. Obsmażyć kilka minut.  

Kiedy ciasto się przestudzi nałożyć na wierzch żurawinę. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.