- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
smalec | 100 gram |
masło | 100 gram |
mąka pszenna | 550 gram |
woda | 200 ml |
roztrzepane jajka | 2 sztuki |
Szczypta soli | |
pokrojona w kostkę łopatka wieprzowa | 300 gram |
mielony boczek | 100 gram |
posiekany boczek wędzony | 100 gram |
szałwia | 2 liście |
tymianek | 1 gałązka |
gałka muszkatołowa | 1 szczypta |
pieprz cayenne | 1 szczypta |
sól | 1 szczypta |
pieprz biały i czarny | 1 szczypta |
zurawina | 400 gram |
cukier | 2 łyżki |
Ciasto:
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozpuścić masło i smalec w wodzie i doprowadzić do wrzenia. Jajka roztrzepać widelcem. Do maki i jajek dodać jajka, wodę z tłuszczem i całość zagniatać do momentu aż ciasto będzie błyszczące. Ciasto schłodzić przez godzinę w lodówce. Rozwałkować (pozostawiając 1/3 do przygotowania „pokrywki”) i wyłożyć nim foremkę.
Mięsny farsz:
Zrobić twardą kulę ze składników na farsz – boczku, mięsa z łopatki i przypraw. Umieścić je w cieście, dociskając do dna. Całość przykryć pozostałym ciastem. Na górze należy pozostawić trochę wolnej przestrzeni do wyłożenia żurawiny. Ciasto nasmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem Całość piec w 170°C. przez około godzinę.
Żurawinę wsypać na patelnie z 2 łyżkami cukru i odrobiną wody. Obsmażyć kilka minut.
Kiedy ciasto się przestudzi nałożyć na wierzch żurawinę.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...