Cebulę pokroić w talarki, grzyby w plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać grzyby i smażyć tak długo, aż woda odparuje. Dodać cebulę, masło, sól i pieprz. Podsmażyć. Pietruszkę, seler i marchew pokroić na kawałki i zalać bulionem. Gotować 20 minut. Dodać grzyby z cebula i gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć garnek z ognia. Zmiksować zupę. Zabielić śmietaną.
Aksamitna zupa z borowików
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
świeże borowiki | 600 g |
seler | 1/4 |
pietruszka | 1 |
duża marchew | 1 |
śmietana 18% | 1/2 szklanki |
natka pietruszki | 1/4 pęczka |
oliwa | 2 łyżki |
cebula | 1 |
bulion warzywny | 1 1/2 l |
sól | |
pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.