Marco Pierre White
DrukujPrzyszedł na świat w 1961 r. w małej miejscowości niedaleko Leeds w Wielkiej Brytanii. Dziadek i ojciec byli zawodowymi szefami kuchni, mama – utalentowaną kucharką. W domu nasiąkniętym smakami i zapachami doskonałej kuchni dorastał młody kulinarny geniusz. Swoją pierwszą pracę dostał jeszcze jako nastolatek. Już na samym początku zrozumiał, że łatwo nie będzie. Praca w kuchni nie okazała się tak lekka i przyjemna, jak mogłoby się wydawać. Jego pierwsze zadanie polegało bowiem na wyparzeniu, obraniu i pokrojeniu pięciu skrzynek pomidorów. Ale nie poddał się, a dowodem na słuszność jego wyboru był pierwszy sukces – restauracja, w której pracował i w której miał znaczny wpływ na kształt menu, The Box Tree w Yorkshire, została nagrodzona dwiema gwiazdkami w rankingu Michelin. Mierzył jednak znacznie wyżej. W wieku 16 lat, mając ze sobą 7 funtów i 36 pensów, kilkanaście książek i torbę ubrań, wyjechał do Londynu. Tam zdobywał doświadczenie, specjalizując się w kuchni francuskiej pod okiem wybitnych szefów kuchni. W wieku 24 lat podjął kolejne wyzwanie - został współwłaścicielem i szefem kuchni restauracji Harveys, która jeszcze tego samego roku obwołana został przez „The Times” Restauracją Roku. Jego pracownikiem i uczniem był między innymi… Gordon Ramsay. Ten Gordon Ramsay. Wśród swoich podwładnych budził respekt – wymagający, perfekcyjny, do bólu szczery. Ale to właśnie te cechy pomagały mu osiągać kolejne sukcesy. Pierwsza gwiazdka Michelin, do której wkrótce dołączyła druga. Szczyt marzeń każdego szefa kuchni osiągnął w 1994 r. – jako pierwszy Brytyjczyk i najmłodszy szef kuchni w historii otrzymał najwyższe wyróżnienie branżowe w postaci trzech gwiazdek Michelin. I jako pierwszy w historii – po trzech latach – oddał swoje gwiazdki Michelin i… poszedł na ryby. Będąc najsławniejszym szefem kuchni na świecie, niekwestionowaną gwiazdą w Wielkiej Brytanii, postanowił jeszcze raz zmienić swoje życie - zostać restauratorem. Nieustannie, od kilkudziesięciu lat, szefuje w kolejnych doskonałych londyńskich restauracjach i zdradza adeptom sztuki kulinarnej tajniki swojej kuchni. Pisze książki i uczy, co to znaczy robić dobrą kuchnię, przygotowując pełne głębokiego smaku dania. Marco Pierre White jest też ambasadorem Bulionetki do duszonych dań Knorr.