Kulinarne trendy 2014
Gotuję bo lubię
Z pewnością przyszły rok będzie mijał pod hasłem „Samodzielnego gotowania”. Zamiast zamawiać pizzę będziemy chcieli ją przygotować wedle własnych gustów z dobranej przez nas mąki i dodatków. Będzie ona nie tylko smaczniejsza, ale również zdrowsza. Również świeże domowe pieczywo przygotowane na naturalnym zakwasie podbije „kulinarne wybiegi” w najbliższym roku. Każdy smakosz będzie własnoręcznie wygniatał ciasto na chleb i eksperymentował z różnymi dodatkami do niego, aby później zachwycać rodzinę oraz przyjaciół.
Podstawa to zboża
Dieta bogata w błonnik zyska na popularności dlatego na naszych stołach coraz częściej będą gościć produkty zbożowe. Do łask wrócą często przez nas niedoceniane kasze: gryczane oraz jęczmienne. Nie będą one stanowić jedynie dodatku do dań głównych, ale również podstawę przekąsek czy sałatek. Ciekawą nowością na polskim rynku będzie z pewnością komosa ryżowa czyli quinoa oraz bulgur, czyli łamana pszenica twarda. Te nowości będą ciekawą alternatywą dla ryżu czy kuskusu. Także makarony będą coraz częściej gościć na naszych stołach i to w różnych, mniej lub bardziej, tradycyjnych formach. W nowym roku częściej będziemy sięgać po makarony z pełnego przemiału zboża, które będą wybierane nie tylko przez osoby dbające o linię.
Powrót do tradycji
Ważnym elementem kulinarnego nowego roku będzie powrót do tradycji kulinarnych i podstawowych technik. Do łask wracają wszelkiego rodzaju kiszonki, marynaty czy domowe przetwory warzywne jak i owocowe typu nalewki czy konfitury. Domowe przetwórstwo staje się coraz modniejsze i nie mówimy tu o takich popularnych rzeczach jak kiszone ogórki. Kiszone grzyby czy pomidory lub tworzone własne kombinacji to będzie hit nadchodzącego roku! W ten sposób będziemy nie tylko na bieżąco z trendami, ale wpiszemy się również w ważny społecznie ruch niemarnowania żywności.
Jedz lokalnie i sezonowo
W zbliżającym się roku nadal będzie się zwiększała rola produktów regionalnych i sezonowych w naszej diecie. Wszystko za sprawą coraz większej dostępności tego typu produktów oraz stosowanie ich w kuchniach znanych kucharzy. I tak na przykład polskie sery zagrodowe będą coraz częściej zastępować te importowane z Włoch i Francji. Będziemy też korzystać z większej ilości sezonowych warzyw czasem trochę zapomnianych jak: topinambur, salsefia, pasternak, brukiew czy jarmuż, ale także warzywa coraz częściej będą stanowić samodzielne danie, a będą nie jedynie dodatkiem.
Ekologia na co dzień
Do łask wróci również mięso kurczaka, który coraz częściej pojawiać się będzie nie tylko w restauracyjnych menu, ale również wśród pasjonatów dobrego jedzenia. Warto jednak podkreślić, że nie będzie to zwykły kurczak. Ptactwo wolnowybiegowe i ekologiczne będzie wybierane nie tylko ze względu na dobrostan zwierząt, ale i wyższą jakość mięsa oraz jego smak.
W dalszym ciągu umacniać się będzie rola zdrowej żywności pochodzące nie tylko z upraw fair trade, ale również ekologicznych czy bez stosowania GMO.
Bez względu na to czy jesteśmy kulinarnymi „fashionistami” czy też nie, powinniśmy wybierać wspomniane produkty przede wszystkim ze względu na ich walory smakowe oraz zdrowotne. Wprowadzenie na stałe do naszego menu wypiekanego domowego chleba, kaszy czy makaronu pełnoziarnistego z pewnością korzystnie wpłynie na nasze zdrowie.
Maryla Musidłowska
Piotr Ceranowicz - Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”. Obecnie kontynuuje karierę jako szef kuchni w Oboźnia Restaurant & Wine Lounge. Jest ekspertem kulinarnym Lubelli.