Gordon James Ramsay, czyli jak zarobić 38 milionów dolarów urządzając piekło w kuchni
DrukujGordon Ramsay prowadzi takie programy kulinarne jak „Ku, jak... kucharz”, amerykańskie i brytyjskie wersje programów „Hell's Kitchen” i „Kuchenne Koszmary”. Jako młody człowiek był piłkarzem. Przez trzy lata grał w drużynie Glasgow Rangers, jednak gdy skończył osiemnaście lat podjął studia na wydziale hotelarskim. Ale to nie umiejętności hotelarza przyczyniły się do jego sukcesów, tylko niezwykły smak, miłość do gotowania i nieprawdopodobne zdolności organizacyjne.
Na początku swojej kariery kucharza pracował w Londynie z wybuchowym i genialnym kucharzem Marco Pierre Whitem, właścicielem kultowej restauracji Harvey’s w Wandsworth. Po kilku latach przeniósł się do Le Gavroche, aby współpracować z Albertem Roux. Potem na trzy lata przeprowadził się do Francji, gdzie zdobywał doświadczenie w kuchniach Guy’a Savoy’aoraz JoeI’a Robuchon’a. W październiku 1993 roku, Ramsay został szefem nowej restauracji Aubergine i wkrótce potem zdobył dla niej dwie gwiazdki w przewodniku Michelina! Pięć lat później w 1998 roku, otworzył swoją pierwszą własną restaurację w Chelsea.
Dwa lata później został uhonorowany tytułem Kucharza Roku. Restauracja Gordona Ramsaya w przewodniku Michelina wyróżniona została trzema gwiazdkami. W styczniu 2013 roku był właścicielem lub firmował swoim nazwiskiem 30 restauracji w siedmiu krajach świata z Katarem włącznie. Jest autorem 10 książek kucharskich i dwóch autobiografii. Po polsku ukazały się następujące książki Gordona Ramsaya: Łatwe gotowanie, Niedzielne przysmaki, Zdrowa kuchnia, Szef kuchni po godzinach, Szef kuchni na każdą porę roku, Kuchnie świata, Pasja smaku. Przepisy z restauracji Aubergine.