Zjawiskowo piękna Sophie Dahl, modelka, pisarka, autorka książek i programów kulinarnych, pisze nie tylko książki kucharskie, ale też powieści trafiające na pierwsze miejsca list bestsellerów.
Osobowości
-
Gordon James Ramsay, czyli jak zarob...
Szkocki kucharz, przedsiębiorca i osobowość telewizyjna, jest wg miesięcznika Forbes, najlepiej zarabiającym kucharzem na świecie. Jego majątek szacuje się na 38 milionów dolarów. Jest też jednym z trzech szefów kuchni, obok Alaina Ducasse’a i Jo...
-
-
BernOnTable, stoły i deski Rafała Ber...
Desek do krojenia i podawania potraw wyrzeźbionych przez Rafała Bernatowitza używają w swoich kuchniach, restauracjach i programach telewizyjnych m.in. Marcin Budynek, Grzegorz Łapanowski, Tomek Jakubiak i doceniony pierwszą w Polsce gwiazdką Mich...
-
Liana Gamcemlidze, dyrygentka w kuchni
- Niczego nie poświęciłam - mówi Liana Gamcemlidze, gruzińska pianistka i dyrygentka, która w Polsce prowadzi dwie restauracje. - Zamiast być akompaniatorką za dwa dolary miesięcznie, gotuję w Polsce smaczne jedzenie i propaguję gruzińską, kuchnię...
-
Lucyna Ćwierczakiewiczowa
Kucharka o niewyparzonym języku, patriotka walcząca o więźniów w carskich więzieniach, dama prowadząca słynny warszawski salon, propagatorka zasad higieny, zdrowego odżywiania się i oszczędności, pracowita i przedsiębiorcza, zadufana w sobie, bezw...
-
Aniela Rubinstein
„Kuchnia Neli” to jedyna książka, jaką napisała. I choć zawiera przepisy, i to znakomite, jest nie tylko książką kucharską. To fascynujący zbiór anegdot o niełatwym życiu w małżeństwie z wybitnym artystą.
-
Alicja B. Toklas
Kucharka, dzięki której dowiedzieliśmy się co lubili jeść: pisarze Ernest Hemingway, Francis Scott Fitzgerald, Ezra Pound, James Joice, Sherwood Anderson, malarze Pablo Picasso, Georges Braque, Henri Matisse oraz największa feministyczna pisarka i...
-
Wojciech Modest Amaro
Gotowanie to moja obsesja! Sposób wypowiadania się, twórczość, walka! – mówi Wojciech Modest Amaro, kucharz-wizjoner i restaurator, autor „Kuchni Polskiej XXI wieku”, książki nagrodzonej prestiżową nagrodą na festiwalu książek kulinarnych w Paryżu...
-
Maciej Nowak
Galerię osobowości kulinarnych otwiera Maciej Nowak. Nie tylko dlatego, że jest największy. Przede wszystkim dlatego, że jest jednym z ostatnich liczących się krytyków kulinarnych w naszym kraju.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Zapraszamy na nasz fanpage
- 2. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 3. Jak rozwinąć kapelusz kani
- 4. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 5. Podział tuszy wołowej
- 6. Ciasto na naleśniki
- 7. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 8. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 9. Makaron z cukinią i pieczarkami
- 10. Rosół Pho
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...