Polenta – jak to zrobić?
DrukujKaszy kukurydzianej nie gotuje się łatwo. Trzeba ją gotować długo 40 minut a bardzo łatwo się przypala. Mój patent na polentę do parowar. Na 100 g kaszy bierzemy pól litra wrzątku. Wrzątek wlewamy do garnka lub pojemnika szybkowaru przeznaczonego na kasze. Do lekko solonego wrzątku wsypujemy kaszę wąskim strumieniem, energicznie mieszając rózgą, aby nie powstały grudki. Niestety, gdy powstaną nic już nie pomoże – zostaną. Teraz wstawiamy kasze do gotowania. Jeśli używamy parowaru ustawiamy go na 20 minut i dopiero po tym czasie otwieramy i energicznie mieszamy, odlepiając dokładnie kaszę, która przywiera do dna i ścianek. Włączamy parowar na następne 20 minut. Jeśli gotujemy w garnku, należy wybrać garnek o bardzo grubym dnie o gładkiej powierzchni. Zagotować wodę w garnku, wsypać polentę do wrzątku cienkim strumyczkiem energicznie mieszając rózgą. Przykryć (będzie pryskać!) i postawić na malutkim ogniu. Mieszać co kilka minut od dna. Gotować 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy polentę z ognia/z parowaru i dodajemy masło 2-3 łyżki i stary parmezan (ok 50 g). Ponieważ parmezan jest słony, wodę na kaszę solimy bardzo lekko. Kasze wymieszaną z masłem i serem przelewamy do blaszki do pieczeni lub innego płaskiego naczynia. Dokładnie przykrywamy folia spożywcza lub aluminiową. Jeśli tego nie zrobimy na wierzchu powstanie twarda, sucha skorupa. Po ostygnięciu polentę można kroić w romby, paski lub kwadraty. Przed podaniem można ją odgrzać na parze lub przesmażyć na oliwie lub klarowanym maśle. Jest idealnym dodatkiem do warzyw z grilla i mięs z sosem. Znakomicie smakuje też z jajkiem sadzonym i jogurtem. Uwaga: do gotowania polenty absolutnie nie nadaje się kaszka błyskawiczna dla dzieci, trzeba kupić prawdziwą kaszę kukurydzianą, grubą lub średnią - co kto lubi.
Redakcja