Pierś kaczki

Drukuj
zdj. StockFood/Free
Najsmaczniejszą częścią kaczki jest pierś. Można ją przyrządzić na wiele sposobów.

Grube mięsiste filety można usmażyć, upiec lub zgrillować. Najpierw należy jednak usunąć łykowate fragmenty wewnątrz piersi, potem ukośnie naciąć skórę w kartkę. Ponieważ pod skórą jest dużo tłuszczu dobrze jest położyć pierś kaczki skórą do dołu na suchej patelni i wytopić tłuszcz. Można potem na nim usmażyć mięso lub przełożyć pierś do piekarnika. Pierś z kaczki podaje się w klasycznym połączeniu z sosem pomarańczowym. Najszybciej przyrządzimy pierś z kaczki jeśli pokroimy ją na cieniutkie plasterki i szybko usmażymy. Najbardziej atrakcyjnie wygląda podana w postaci całej piersi pokrojonej w grube ukośne plastry.