Otwieranie ostryg krok po kroku
DrukujJeszcze dokładniejsza instrukcja otwierania ostryg oraz kilka rad na stronie: Kliknij
Nóż do otwierania ostryg zobacz tu: Kliknij
Rękawica do otwierania ostryg zobacz tu: Kliknij
1. Połóż ostrygę na ścierce wklęsłą częścią do dołu, owiń ją ściereczką i przytrzymaj. Czubek noża do ostryg wbij w miejsce gdzie jest spojenie muszli lub w dowolne miejsce między dolną a górną muszlą.
2. Obracaj nóż w prawo i w lewo podważając górną muszlę aż otworzy się z charakterystycznym dźwiękiem. Przetnij mięsień łączący muszle i delikatnie podnieś górną muszlę.
3. Oderwij nożem ostrygę od dolnej muszli. Pozostaw ją w muszli aż do podania lub przełóż na specjalny półmisek do ostryg.
Ostrygi najbardziej skutecznym afrodyzjakiem! Czytaj: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/inspiracje/najlepszy-z-afrodyzjakow/
Nóż do ostryg: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/akcesoria-kuchenne/
Rękawice do ostryg: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/akcesoria-kuchenne/metalowa-rekawica-do-otwierania-skorupiakow/