Mrożone owoce jagodowe
DrukujNajszybciej i najłatwiej jest zrobić mrożony mus owocowy. Umyte i osuszone owoce należy rozdrobnić, starając się nie wprowadzać do masy powietrza. Włożyć mus do woreczków, zamknąć woreczki usuwając nich powietrze i zamrozić. Innym sposobem jest mrożenie całych owoców. Wyglądają pięknie i można ich użyć na przykład do ciasta – zapiec pod kruszonką. Z musem to się nie uda. Aby uzyskać całe, mrożone owoce należy je umyć, dokładnie osuszyć i rozłożyć w jednej warstwie na tacy wyłożonej folią lub pergaminem. Tace włożyć do zamrażalnika. Gdy owoce już zamarzną przesypać je do woreczków. Woreczki zamknąć i włożyć z powrotem do zamrażalnika. W ten sposób uzyskamy całe, zamrożone owoce. Do mrożenia nie nadają się owoce uszkodzone. Należy też dobrać gatunek. Owoce bardzo wczesne nie tylko są drogie ale też nie mają rozwiniętego aromatu. Należy wybierać odmiany twarde i słodkie. Oczywiście najlepiej jest wybierać owoce ekologiczne. Przy okazji – jeśli kupione w sklepie mrożone owoce nie są oddzielne, tylko tworzą jedną bryłę, lub kilka mniejszych brył znaczy to, że owoce już po zamrożeniu zostały częściowo lub całkowicie rozmrożone i zamrożone ponownie. Takich mrożonek nie należy jeść.
Monika Węgrzyn