Kokos. Instrukcja obsługi.
Drukuj
Popularny w kuchniach wschodu orzech palmy kokosowej jest na stałe obecny i w polskich sklepach. Najwięcej zabawy i możliwości daje cały kokos, choć mleczko, pasta i kokosanki też są warte uwagi.
Kokos składa się z czterech warstw. Najbardziej zewnętrzna to twarda, włochata skorupa, dalej jest cienka brązowa skórka chroniąca miąższ. W samym środku znajduje się mleczny płyn. Płyn ten nie jest mleczkiem kokosowym. Aby prawidłowo wykorzystać orzech należy ostrym szpikulcem przekłuć skorupę w miejscu gdzie owoc łączył się z łodygą (jest tam wgłębienie, zwane „oczkiem”). Następnie w dziurkę można włożyć słomkę i wypić zawartość, można też płyn wylać. Teraz kładziemy owoc na twardej powierzchni i stukamy młotkiem wzdłuż „równika” aż skorupa się rozpadnie. Krótkim nożem podważyć miąższ, aby oddzielić go od skorupy. Obrać miąższ z brązowej skórki. Teraz można go posiekać, zemleć, zrobić mleczko kokosowe, dodać do ciasta…
Monika Węgrzyn