Jak zwinąć California Rollsy?
DrukujJeżeli robicie sushi po raz pierwszy, skorzystajcie z gotowego „pakietu startowego”, w którym znajdziecie odpowiedni gatunek ryżu, wodorosty nori, bambusową matę, właściwie przyprawiony solą i cukrem ocet ryżowy, pastę wasabi, czyli chrzan japoński, sos sojowy i pałeczki. Możecie kupić pudełeczko składników do sushi np. Blue Dragon. Do skręcenia pierwszych California Rollsów będziecie potrzebowali jeszcze folii spożywczej no i oczywiście świeżych składników, takich jak: zielony ogórek, łosoś, paluszki krabowe, dojrzałe awokado, oraz sezam. Kiedy warzywa i ryba będą już pokrojone w długie słupki , ryż ugotowany, doprawiony i przestudzony, zabieracie się za zwijanie ryżowych przysmaków. Najpierw rozłożona matę owijacie warstwą folii spożywczej, następnie na matę kładziecie prostokąt wodorostu, matową stroną do góry! Pokrywacie go warstwą ryżu i ostrożnie przewracacie płat wodorostu, ryżem do maty. Ponieważ ryż przykleja się dość dobrze do wodorostu po jego matowej stronie przewrócenie płatka z ryżem nie będzie takie trudne. Następnie bezpośrednio na wodoroście układacie pasek świeżych składników. Powinny znajdować się bliżej tego brzegu od którego zaczniecie zawijanie sushi. Teraz przy pomocy maty zawijacie sushi, nie ściskając go za mocno, ale też z nieprzesadną delikatnością, formujecie rulon. Ryż nie przyklei się do maty, ponieważ jest pokryta folią. Rulon „panierujecie” w sezamie lub mieszance sezamu i pokruszonych wodorostów i bardzo ostrym nożem kroicie na kawałki. Ot i cała filozofia! Sushi Master Wilson Chung, podczas warsztatów zwijania sushi organizowanych przez Blue Dragon radził, żeby przy nakładaniu ryżu na płat wodorostu maczać palce w wodzie doprawionej octem ryżowym z cukrem i solą. Będzie dużo łatwiej pracować a nie będzie się pogarszać smaku sushi, bo woda też będzie tak samo doprawiona. To bardzo cenna rada!
MM