Jak sprawdzić czy jajko jest świeże domowym sposobem

Drukuj
zdj. StockFood/Free
Świeże jajka mają matową i chropowatą skorupkę, natomiast stare jajka są często błyszczące i gładkie. Świeże jajka po włożeniu do zimnej osolonej wody (50 g soli na pół litra wody), opadają na dno. Średnio świeże podnoszą się jednym końcem do góry, a zepsute utrzymują się na powierzchni wody.

Po rozbiciu jajka, białko świeżego jest gęste i sztywno otacza żółtko, a w nieświeżym białko jest rzadkie, wodniste i rozpływa się. Żółtko jajka świeżego jest wypukłe i utrzymuje się w całości, starego - jest płaskie i rozlewa się.

Gotowane jajko jest świeże, gdy żółtko znajduje się pośrodku. W nieświeżym żółtko jest tuż przy skorupce. Jajko śmierdzące, jest po prostu zepsute.

Redakcja