Jak przygotować doskonały ryż do sushi

Drukuj
zdj. StockFood/Free
Aby ugotować dobry ryż do sushi należy przestrzegać kilku prostych reguł. To łatwe.

Przede wszystkim należy wybrać odpowiedni gatunek ryżu – raczej okrągły o drobnych ziarnach. Na opakowaniu powinno być  napisane „ryż do sushi”. Następnie należy ryż bardzo dokładnie wypłukać w zimnej wodzie. Można to zrobić na sicie lub w garnku, zmieniając wodę kilka razy. Płuczemy tak długo aż woda przestaje być biała i zaczyna być przezroczysta. Aby ułatwić sobie życie i uniknąc płukania ryżu należy kupić ryż Nishiki, który jest polerowany i w ogóle nie trzeba go płukać. To bardzo ułatwia przygotowanie sushi ale ryż Nishiki jest droższy od innych gatunków. Następnie zalewamy ryż zimną wodą w proporcji 1 część ryżu 1,5 części wody i stawiamy na silnym ogniu. Gotujemy od momentu zagotowania 2  minuty, zmniejszamy ogień od minimum, przykrywamy i gotujemy jeszcze 15  minut. Zdejmujemy ryż z ognia i zostawiamy w spokoju na 4 minuty. Potem odkrywamy garnek i delikatnie, drewnianą łyżka mieszamy ryż, studząc go. Tradycyjnie używano do tego celu wachlarzy. Gdy ryż będzie letni, polewamy go przygotowana zalewą. Możemy kupić gotową lub (będzie o wiele taniej) przyrządzić samemu. W tym celu mieszamy 4 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki cukru i 1 łyżeczkę soli (proporcja na 1 szklankę ryżu). Polewając ryż, mieszamy go delikatnie. Gotowe! Można zwijać.

mow