Jak postępować z żelatyną

Drukuj
zdj. shutterstock
Trzeba oczywiście zawsze zapoznać się z instrukcją na opakowaniu i wskazaniami producenta.Nie bez znaczenia jest tez to, jak twardą galaretę lubimy.

Niezależnie od tegoż należy rozprowadzić w zimnym płynie, nawet w niewielkiej ilości, aby spęczniała, dzięki temu w czasie podgrzewania nie zrobią się grudki. Potem żelatynę należy podgrzać, nie więcej niż do 60 C (czyli włożony palec czuje, że woda jest bardzo ciepła ale nie parzy). Jeżeli żelatynę przegrzejemy to straci swoje właściwości, również niepodgrzana nie będzie miała właściwości żelujących. Jeżeli nasza galaretka nie chce wyjść z pojemnika, w którym zastygała, możemy go wstawić na parę sekund do wrzącej wody, to powinno pomóc. Zawsze trzeba również pamiętać by nie przesadzić z ilością produktów z galarecie, jeżeli będzie ich za dużo, galareta może się nie utrzymać, bo będzie za mało „ substancji zespalającej”.