Jak gotować ryż na sypko
Drukuj
Aby uzyskać sypki ryż można ugotować go jedną z dwóch metod.
Trzeba pamiętać, że ryż przed gotowaniem należy dokładnie wypłukać. Metoda pierwsza: ryż wkładamy do zimnej wody, biorąc półtorej szklanki wody na szklankę ryżu. Doprowadzamy do wrzenia na silnym ogniu a potem przykrywamy i gotujemy na malutkim ogniu około 12-15 minut aż ryż wchłonie całą wodę. Potem ryż musi chwilę odpocząć i już można go delikatnie przegarnąć widelcem na który dobrze jest nabić kawałeczek masła. Można też garnek z ryżem zwinąć w koc i włożyć w pościel. Po powrocie do domu ryż będzie gotowy do jedzenia.
Druga metoda to gotowanie ryżu w dużej ilości wody. Wypłukany ryż wsypujemy do dużej ilości osolonego wrzątku i gotujemy 12-15 minut. Potem przelewamy na sicie zimną wodą i osączamy.
Monika Węgrzyn