Jak gotować młode ziemniaczki?

Drukuj
zdj. shutterstock
Oczywiście w Polsce każdy umie ugotować ziemniaki, ale… Kilka uwag, dla przypomnienia chyba nie zaszkodzi.

Najwięcej wartościowych składników odżywczych w ziemniakach znajduje się tuż pod skórką, dlatego też młode ziemniaki to idealna okazja, aby ich nie marnować, tylko zjadać. Nie obieramy młodych kartofli tylko czyścimy pod bieżącą wodą. Możemy w tym celu użyć zmywaka-drapaka do garnków (oczywiście nowego, czystego) małego nożyka lub specjalnej maszynki do skrobania ziemniaków (taka maszynka tu: http://www.smakizycia.pl/kuchnia/akcesoria-kuchenne/obieraczka-do-mlodych-kartofli/ ).

Młode ziemniaki same z siebie są dość wodniste i mają mało skrobi, nie należy więc przechowywać ich obranych w wodzie, gdyż dodatkowo ją wtedy chłoną i stają się jeszcze bardziej wodniste. Młode ziemniaczki skrobiemy tuż przed gotowaniem. Oczyszczone i umyte zalewamy wrzątkiem, lekko solimy i gotujemy na średnim ogniu. Zalewanie warzyw wrzątkiem powoduje, że zewnętrzna warstwa natychmiast się ścina i „smak nie ucieka”. Lejemy tylko tyle wody aby zakryła ziemniaki. Do gotowania dobrze jest dodać łodyżki kopru.  Gdy ziemniaki są miękkie (ok 10 minut) odlewamy wodę a odkryty garnek stawiamy ponownie na ogniu na chwilę, aby odparował nadmiar wody. To trwa lika sekund – nie należy zostawiać garnka z ziemniakami bez wody na ogniu i oddalać się! Do odparowanych  ziemniaczki w wersji klasycznej dodajemy łyżkę masła i posiekany koperek. Przykrywamy garnek pokrywką i potrząsamy kolistym ruchem aby wszystkie ziemniaki obtoczyły się w maśle i koperku.

mow