Jak gotować fasolę?

Drukuj
zdj. shutterstock
Aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości po zjedzeniu fasoli należy ugotować i zjeść ją w odpowiedni sposób.

Suche nasiona zawsze moczymy. Są na to dwa sposoby. Sposób pierwszy: zalewamy fasolę zimną wodą i moczymy 8 godzin (nie należy moczyć jej dłużej niż 12 godzin, bo zaczyna fermentować). Zmieniamy wodę, zagotowujemy na silnym ogniu, bez przykrycia. Znów wylewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Sposób drugi: zalewamy suche nasiona fasoli wrzątkiem i zostawiamy na 2 godziny, po godzinie dolewając wrzątku. Potem zmieniamy wodę, zagotowujemy na silnym ogniu, bez przykrycia. Znów wylewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości na średnim ogniu.

Jeśli planujemy przyrządzić fasolę z dodatkiem pomidorów, najpierw gotujemy ją do miękkości w wodzie, a dopiero później dodajemy pomidory. Aby uczynić fasolę łatwiej strawną można dodać do niej majeranku, a do gotowaniu wrzucić cebulę w wbitymi kilkoma goździkami. Podobnie jak przy innym pokarmach zasadnicze znaczenie ma też odpowiednie, dokładne gryzienie.

mow