Cytrusy na zdrowie
DrukujMitem jest, szerzonym przez sprzedawców jest informacja, że nie ma produktów bogatszych w witaminę C jak cytrusy właśnie. Otóż o wiele bogatszym źródłem tej witaminy jest natka pietruszki, czarna porzeczka i żurawina. Nie mówiąc już o tym, że witaminę C znajdziemy też w papryce, szpinaku a nawet kalafiorze. Cytrusy nie są najlepszym źródłem witaminy C. Badanie naukowe udowodniły też, że jedzenie cytrusów obniża temperaturę ciała. Nie należy więc przesadzać z ich ilością zwłaszcza w zimie, czyli dokładnie wtedy gdy jest na nie sezon. Nie poleca się tez jedzenia cytrusów bezpośrednio przed wyjściem na mróz. Niezwykle toksyczna jest pleśń cytrusów. Absolutnie nie należy jeść owoców z białym nalotem na skórce, a tak naprawdę także tych, które z takim spleśniałym miały kontakt. Dlatego lepiej jest kupować owoce sprzedawane luzem a nie w siatkach. Możemy wówczas spokojnie obejrzeć każdy owoc. Błyszcząca, idealnie gładka skórka cytrusów, wbrew pozorom nie świadczy o ich zdrowiu! To znak, że zostały powleczone parafina z konserwantami. Konserwanty te, to najczęściej substancje grzybobójcze i antypleśniowe, takie jak bifenyl (E230) i sól sodowa ortofenylofenolu (E232). Mogą powodować bóle brzucha. Dlatego też należy przed obraniem owoce dokładnie umyć, wyszorować szczoteczką i umyć ręce. Polewanie wrzątkiem przynosi efekt odwrotny do zamierzonego – w ten sposób ułatwiamy toksycznym substancjom przedostanie się do wnętrza owocu.
Czy to wszystko znaczy, że należy unikać cytrusów? Oczywiście, że nie! Jak wszystkie owoce są zdrowe i pożyteczne. Chodzi o to by zachować umiar, nie ulegać mitom i zachować środki ostrożności. A wtedy możemy jeść na zdrowie.
mow