Bicie śmietany

Drukuj
zdj. shutterstock
Ubijanie śmietany wydaje się bardzo prostym przedsięwzięciem, ale nie zawsze się udaje. Zazwyczaj wina leży po stronie śmietany, ale warto przypomnieć sobie kilka zasad bicia piany.

Wynalazek bitej śmietany jest tradycyjnie przypisywany Vatelowi, słynnemu mistrzowi kuchni, który w czasie przygotowań przyjęcia na cześć króla Ludwika XIV w zamku Chantilly (stąd międzynarodowa nazwa bitej śmietany – creme chantilly) musiał na poczekaniu wymyślić krem, gdyż jajka przeznaczone na creme anglaise okazały się zepsute. Zanim w 1878 roku Gustav de Laval wynalazł wirówkę do mleka, ubijanie śmietany trwało jednak godzinami. O ,,ubijalności” śmietany decydują bowiem cząsteczki tłuszczu, a nie białka, jak w przypadku żółtek, białek i mleka. Aby śmietana mogła zostać ubita, musi zawierać co najmniej 30% tłuszczu, gdyż właśnie tyle cząsteczek tłuszczu jest niezbędnych do stworzenia stabilnej siateczki ścianek oddzielających pęcherzyki powietrza od wody. Można ubijać także śmietanę 36%-40%, ale po ubiciu jest ona cięższa, ma mniejszą objętość, a chwila nieuwagi może sprawić, że zamiast puszystej śmietany otrzymamy masło. Śmietana o wyższej zawartości tłuszczu ma jednak tę zaletę, że po ubiciu w zasadzie nie podchodzi wodą. Oczywiście można ubić także kwaśną śmietanę, o ile zawiera ona odpowiednio dużo tłuszczu (taką śmietaną jest francuska creme fraiche). Śmietana przeznaczona do ubijania musi być bardzo zimna (przynajmniej 12 godzin w lodówce), gdyż cząsteczki płynnego, ,,miękkiego” tłuszczu nie są w stanie stworzyć stabilnej siateczki ścianek. Zimna powinna być też miska i ubijaczka, przy czym najlepsze są ubijaczki w kształcie gruszki albo balonika i miksery z ruchem planetarnym. Kiepskim pomysłem jest ubijanie śmietany w malakserze, gdyż dostarcza on powietrza za mało i za szybko. Ta sama reguła dotyczy miksera: zbyt wczesne ubijanie na wysokich obrotach uniemożliwia dostarczenie maksymalnej ilości powietrza do masy. Należy pamiętać o jednym: kremówka bywa złośliwa. Jeśli kiedykolwiek postanowi sprawić ci psikusa, to najpewniej wtedy, kiedy spodziewasz się ważnych gości. Dlatego zawsze warto mieć w zanadrzu kilka paczuszek usztywniacza do bitej śmietany.

mow