Szparagowa jest zdrowa!
DrukujW Polsce mamy do wyboru dwa rodzaje fasolki szparagowej – żółtą i zieloną. Ta pierwsza ma bardziej kremowy i delikatny (wręcz nieco słodkawy) smak, druga – o wyraźniejszym charakterze spełnia się świetnie jako składnik warzywnych sałatek i dań z woka (krótko smażona zachowuje chrupkość ).
Poza tym, że jest pyszna, to na dodatek bardzo zdrowa. Żółta fasolka to bogactwo fosforu i potasu (ma go więcej niż zielona), w zielonych strączkach znajdziemy za to więcej kwasu foliowego i witaminy A oraz żelaza, dlatego są zalecane one kobietom w ciąży i osobom, u których stwierdzono niedobory tego pierwiastka. Fasolkę powinny też jeść panie… w czasie menstruacji, zawarta w niej bowiem witamina K wzmaga krzepliwość krwi, pomaga też w czasie zespołu napięcia przedmiesiączkowego, regulując wahania nastroju i obniżając napięcie.
Mimo, że jak każda fasola także i szparagówka powoduje wzdęcia – mogą (a nawet powinny) spożywać ją osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego i problemy z trawieniem. Zielona bogata jest bowiem w błonnik, który reguluje procesy trawienne. Inny cudowny pierwiastek – mangan pomaga wchłaniać do organizmu witaminy B i E oraz magnez. Z kolei potas, kwas foliowy, witamina B6 i przeciwutleniacze obniżają ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu co zapobiega zawałowi serca. Witamina C zawarta w szparagówce wzmacnia układ odpornościowy, beta-karoten i przeciwutleniacze wspomagają nasze organizmy w walce z wolnymi rodnikami czyli – są zbawienne dla skóry, a przy okazji zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.
Fasolka szparagowa ma bardzo niski indeks glikemiczny (IG 15) i niewiele kalorii (27 w 100 gramach) może więc z powodzeniem wejść w skład diety osoby odchudzającej się.
Można by długo wyliczać zalety podłużnej fasolki i jej cudowne właściwości. Zamiast tego wolę jednak pójść na bazarek, kupić szparagową i ugotować ją al dente – na chrupko. Bo ta nadrzędna zaleta szparagówki jest taka, że fasolkę przyrządza się prosto i szybko i jest pyszna. Na dodatek teraz jest jej czas!
mow