Pomidory suszone
DrukujDo suszenia nadają się mięsiste pomidory o zwartym miąższu. Najlepsze są odmiany San Marzano, śliwkowe lub rzymskie, czyli podłużne. Ważne żeby były to pomidory dojrzewające na intensywnym letnim słońcu, a nie szklarniowe.
Początek suszenia zawsze wygląda tak samo: pomidory myjemy, dokładnie suszymy, przekrawamy wzdłuż na pół i wybieramy pestki łyżeczką. Następnie decydujemy się na którąś z metod suszenia. Rozkładamy pomidory do suszenia zawsze przecięciem do góry. Lekko solimy je solą morską.
Na słońcu:
Najlepiej smakują pomidory suszone w promieniach gorącego słońca. Rozkładamy je na kratce do suszenia, takiej samej jak do suszenia grzybów. I ustawiamy w pełnym słońcu. Kratkę musimy osłonić gazą przed owadami, które też bardzo lubią pomidory. Gaza nie może dotykać owoców. Suszarkę można zrobić samemu z drewnianej ramy, na którą nakładamy plastikową siatkę a pod nią folię aluminiową. Dzięki temu pomidory mają od dołu przewiew, a folia odbija promienie, więc suszą się z obu stron jednocześnie. Suszenie na słońcu trwa około 3-5 dni. Trzeba pamiętać o zabieraniu suszarki na noc do domu.
W piekarniku:
Mniej czasochłonną metodą i bardziej adekwatną do naszych warunków pogodowych jest suszenie pomidorów w piekarniku. Czas suszenia zależy od temperatury i wilgotności samych pomidorów. Najlepiej suszyć je w temp. 60-70 stopni (przy opcji z termo obiegiem) lub 70-80 bez tej opcji. Suszenie zajmuje wówczas około 10 godzin. Raz na godzinę należy uchylać drzwiczki piekarnika, żeby dać ujście parze. Pamiętać należy, że suszone pomidory to nie chipsy i po ususzeniu powinny być elastyczne.
W suszarce do grzybów:
Układamy pomidory, włączamy suszarkę i suszymy… Następnego dnia powtarzamy operację. Pomidory zwykle są gotowe po 10-14 godzinach suszenia.
Maryla Musidłowska