Opieniek jest maleńki
"Opieniek jest maleńki / A tam trzeba skakać na sążeń / Gdzie nam, królu, do takich dążeń?!" odpowiedziały opieńki grzybowemu królowi, gdy ten wezwał je na wojnę z muchami. To prawda opieńką są maleńkie. I bardzo smaczne.
Bardzo ważne jest aby mieć pewność, że to co zbieramy to opieńka. Nie każdy drzew rosnący na korze drzewa jest opieńką właśnie. W naszych lasach występują trzy gatunki tych grzybów: opieńka miodowa, opieńka ciemna, opieńka bezpierścieniowa. Wszystkie są jadalne. Trzonki maja twarde i łykowate, najczęściej więc używa się tylko młodych kapeluszy. Ale jeśli opieńki są bardzo młode marynujemy je w całości. Przed dalszą obróbką, opieńki należy 30 minut gotować w osolonej wodzie a potem odcedzić, wylewając wywar. Dopiero potem można przyrządzić z nich sos, zupę lub zamarynować. Jeśli tego nie zrobimy ryzykujemy dolegliwości żołądkowe.
Monika Węgrzyn