Najdroższy „gotowiec” świata

Brytyjczycy chętnie korzystają z dań gotowych. Kupują je, wracając z pracy w garmażu na rogu swojej ulicy. Po przyjściu do domu cały wysiłek kulinarny ogranicza się na uruchomieniu mikrofalówki i nakryciu do stołu.

Jednak świąteczny pomysł Charliego Bighama, znakomitego kucharza i właściciela dużej firmy produkującej świetne dania gotowe, jest z pogranicza gastronomii i prowokacji kulinarnej. Bo jak inaczej potraktować warte 314 funtów zgrabne pudełeczko zawierające to co potrzebne jest złaknionemu luksusu Brytyjczykowi do przeżycia kulinarnych uniesień przy świątecznym stole. W pudełeczku o bezpretensjonalnej nazwie Swish Pie znajduje się najlepszej jakości brytyjski homar, dwa kawałki dzikiego turbota, przegrzebki i łosoś gotowane w wykwintnym sosie z szampana Dom Perignon, a to wszystko ułożone na purée z ziemniaków i białych trufli oraz przykryte płatkami 24 karatowego złota. Jak szaleć to szaleć. Ale to nie wszystko co zawiera luksusowy pakiecik Bighama. Na przystawkę dodał bowiem dwie perłowe łyżeczki kawioru z Bieługi.
Kto nabrał ochoty na tę luksusową fanaberię, powinien niezwłocznie zadzwonić do Bighama.

Telefon znajdzie na stronie http://www.bighams.com/expensive-fish-pie/


http://db2.stb.s-msn.com/i/3D/5A6B9F5BEC1D345B6314623F441EBB.jpg

Podobno, aby zagwarantować bezpieczne przybycie Swish Pie do naszych domów, każde danie dostarczane jest przez profesjonalnego ochroniarza przykutego do posiłku do czasu odebrania go przez zamawiającego. Kto wie, może ochroniarz również będzie wart grzechu?

Więcej o Chrlim Bighamie i jego firmie przeczytasz na stronie http://www.bbc.co.uk/news/business-24434154

Maryla Musidłowska