Mleko roślinne do koktajli
DrukujMleka roślinne stają się coraz bardziej popularne, nie są jednak w naszej diecie żadną nowością. Już w średniowieczu używano mleka migdałowego w poście zamiast mleka pochodzenia zwierzęcego.
Na rynku jest sporo różnych gatunków mleka roślinnego. Najbardziej popularne jest bogate w proteiny mleko sojowe. Do letnich owocowych koktajli najlepsze będzie mleko migdałowe lub kokosowe. Mleko migdałowe jest lekko słodkie i ma orzechowy aromat. Jest bogate w wapń i dwukrotnie mniej kaloryczne od mleka krowiego. Mleko kokosowe zawiera sporo żelaza a także nieco magnezu, fosforu, potasu i cynku. Jest bardzo smaczne ale też kaloryczne ( 200 kalorii w 100 ml).
Mleko roślinne można kupić w sklepie ale najlepiej i najtaniej zrobić je w domu. Przygotowanie go jest bardzo proste. Migdały lub zalewamy na noc wodą. Rano miksujemy w blenderze i przecedzamy przez gazę rozłożona na sitku. Pozostały miąższ można użyć do budyniów lub zup. Mleko kokosowe można zrobić tym samy sposobem z wiórków kokosowych lub miksując miąższ i sok ze świeżego kokosa.
mow